För arbetsgivare
Det är svårt att hitta rätt kandidat bland högen av ansökningar som kommer in när du lägger upp en annons. Det har även visat sig vara opålitligt att enbart lita på referenser och CVn. Därför är det bra att kunna få ut mer information om kandidaten med hjälp av ett personlighetstest. Med personlighet menas vilka beteenden, egenskaper och motivationer som naturligt driver en person. Till exempel om en person är en bra minglare eller om man har lätt att förstå sig på andra personers känslor.
Hårda egenskaper som erfarenhet och kunskap är lätt att träna upp, speciellt om den anställde är motiverad och vill lära sig. Det vill säga, har man rätt attityd och personlighet så kommer man kunna bli bra på det man gör.
Vad mäter man i ett personlighetstest?
Den stora frågan är: Vad är personlighet? Det beror på vem man frågar och om det finns forskningsstöd bakom testet eller inte. Myers Briggs test bygger på Carl Jungs forskning från 1921. Moderna psykologer hävdar dock att forskningen och testet är helt meningslöst (Källa). Andra test som Big Five, anses vara för breda och generella. Det är inte rimligt att anta att alla personer med högt värde i extravision är entusiastiska, självsäkra, bra grupparbetare, minglare och står gärna på scen. En bättre strategi är att mäta mer detaljerade egenskaper.
Vi mäter en rad olika aspekter av jobbsökarnas personlighet som forskning visat förutsäger arbetsprestation. Dessa mäts genom att man tar ställning till påståenden. Ett påstående beskriver ett visst beteende i en situation. Det är viktigt att personlighetstestet är uppbyggt med lagom många påståenden. Om det är för många så tar det för lång tid att genomföra och är det för få så kan testresultatet bli missvisande.
Kan man lita på resultatet?
Inget personlighetstest är ett facit på hur man är som person. Olika test är olika bra på att ge en bild över hur verkligheten är. När man konstruerar ett personlighetstest så är det många saker man måste göra rätt för att kunna få ett bra resultat. När man ska använda testet i urval måste det vara ett normativt test med en skarp normgrupp. Frågorna ska vara utformade så att man har hög korrelation med verkligheten. Man kan också justera resultatet mot skönmålning, det vill säga personer som försöker lura testet. Läs mer om testkonstruktion här.
Om man använder ett modernt test som är granskat med goda resultat av STP (Stiftelsen för Tillämpad Psykologi) eller certifierat av DNV (Det Norske Veritas) så kan man lita på resultatet.
Kom igång
Kom igång eller testa att rekrytera genom att klicka här.